Дамски сандали бели 9761

69.00 лв

59.00 лв

Дамски сандали сини 9760

69.00 лв

59.00 лв

Дамски сандали бели 9758

69.00 лв

59.00 лв

Дамски сандали бели 9757

69.00 лв

59.00 лв

Дамски сандали бели 9756

45.00 лв

32.00 лв

Дамски сандали бежови 9754

45.00 лв

32.00 лв

Дамски чехли бели 9753

45.00 лв

32.00 лв

Дамски чехли бежови 9752

45.00 лв

32.00 лв

Дамски чехли черни 9751

45.00 лв

32.00 лвКак да направим своите дамски обувки лъскави до блясък?


За да сте винаги елегантна, а и да се чувствате комфортно, трябва да полагате повече грижи за обувките си. Свалените обувки почиствайте, защото калта и прахът похабяват кожата и развалят вида им. След като ги почистите, в тези от тях, които не носите постоянно, поставете тъй наречените опъвалки, които са с номера на обувките или просто ги запълнете с намачкан вестник. Това ще ги предпази от свиване. Замърсените и миришещи на пот обувки избършете отвътре с кърпа, напоена с разтвор от калиев перманганат.

Съхранявайте обувките в долап, на етажерка, покрита със завеса или в сандък, за да не се прашат.

Крайно нехигиенично и неестетично е да се събуват обувките и оставят под леглото. Всеки член от семейството трябва да притежава домашни пантофи. Обувките, с които се ходи навън, се събуват във входните помещения. Те се почистват при събуването, а не когато ни потрябват, и то вечер, а не сутрин, преди тръгване на работа.

Във всяко домакинство трябва да има пособия за чистене на обувки. Много удобно е столчето-сандъче с капак за съхраняване на четки, бои, гъби, кърпи и дървено ножче за чистене. То обикновено стои в антрето и служи и за сядане при обуване и събуване. Четките за обувки (отделно за тъмни и светли) се почистват с амонячен разтвор.

Кожени обувки
Бели, бежови, светлосиви, а и кафяви официални обувки от кожа се мият с прясно мляко. Най-напред избърсваме праха, после търкаме с кърпа, потопена в прясно мляко и накрая подсушаваме с чиста кърпа и лъскаме. Млякото подхранва кожата и обувките може да не се мажат с други кремове. Те ще станат меки и ще блестят, ако ги намажете с боя вечерта, а ги лъснете сутринта. Чудесен гланц се получава, ако чисти ги натрием равномерно и внимателно с препарат за измиване на прозорци или политура за мебели.

Мокрите ежедневни обувки, боти или ботуши изчистете и не слагайте в близост до нагревателен уред, за да ги изсушите, а ги напълнете със суха топла хартия. След като изсъхнат, ги изчеткайте и намажете обилно с крем. Боята и кремът се нанасят на тънък пласт и се размазват хубаво. Ако са засъхнали, прибавете малко боров или минерален терпентин.

Петна от мухъл се премахват, като намазвате кожата с някаква мазнина, изтриваме и после намазваме със смес от равни части оцет, петрол и вода. След десет минути излъскваме с вълнен парцал.

Петна от мухъл по светли обувки могат да се премахнат чрез почистване с лимонов сок или сок от кромид лук.

Бели кожени обувки се почистват много сполучливо, като се натрият със сърцевината на суров картоф или с памуче, натопено в спирт за горене и леко изстискано.

Втвърдена кожа на обувки омеква, като:
1. Намокряме добре обувките в хладка вода и изтриваме със суха кърпа. Поставяме ги на калъп или ги натъпкваме със смачкани вестници или сухи парцали така, че кожата да се опъне. Престояват така една нощ и после лъскаме с боя.
2. Намазваме с парцал, натопен в рициново масло.
Белите петна по обувките ще почистите, като ги измиете хубаво с вода, след това напълните с вестници, без да ги натъпквате много и ги оставите далеч от източника на топлина. Напълно изсъхналите обувки намажете с вазелин. Нанесете го с мека кърпа, по-обилно там, където са петната.
Ефикасно средство за почистване на обувки от тъмна кожа е банановата кора. Сгънете парче от кората от вътрешната страна и изтрийте повърхността, която желаете да изчистите. Избършете с мека кърпа и намажете с крем.
Кожата на старите обувки може да се освежи, като се почисти с помощта на парцал, натопен в терпентин, в който прибавяте 4-5 капки мляко. След почистване намазвате с боя и излъсквате с вълнен парцал. Същият ефект ще има , ако ги лъснете с настъргана кора от лимон.


Велурени обувки
Велурените обувки почистваме от прах с остра четка (по-добре метална). Петната отстраняваме с гласпапир, с твърда кора хляб или измиваме с бензин. После посипваме с прах, отговарящ на цвета на кожата. Не лош ефект има и почистването им с перилен препарат, след което ги попиваме с вестникарска хартия и оставяме да изсъхнат. накрая изчеткваме с твърда четка.
Бели велурени обувки и мазни петна се почистват с обикновена канцеларска гума.


Лачените обувки се чистят с прясно мляко, избърсват се със суха кърпа, след което се трият с разрязана глава лук и се лъскат с мека кърпа. От време на време се мажат със зехтин, вазелин, глицерин или рициново масло и се изтъркват с фланелена кърпа. Лачените обувки трябва да се почистят от прах след всяко обуване. Преди да ги обуете, поръсете ходилата с талк или пудра. При ниски температури не се носят, защото лакът се напуква.

Обувки от изкуствена кожа без косъм се почистват с гъба, сапун и вода. Петна от дъжд или сняг по обувки (боти, ботуши) от изкуствена кожа се отстраняват, като след почистването им натрием с памучно парцалче, натопено в газ.

Обувки от плат се четкат с четка за дрехи, перат със сапунена вода с малко амоняк, а може и с течен препарат за почистване на килими.

Гумени обувки се мият отвън и отвътре.

Спортни обувки - Чистят се от прах и кал редовно. Държат се напълнени със смачкани вестници или на опъвало. Мажат се с мас или рициново масло, докато кожата поеме.

Подметките от гьон на обувките стават по-здрави, ако се натопят за една нощ в олио. За да не се плъзгат обувките с гьон при заледени места, достатъчно е да изтъркаме леко подметката с гласпапир. Подметките стават непромокаеми, когато се мажат от време на време с една от следните смеси:
1. Топло ленено масло
2. Смес от 10 части парафин, 10 части ленено масло и 2 части терпентиново масло
3. Смес от 2 части талк, 1 част стеарин и 1 част парафин, които се стопяват заедно.

Кожата на обувките става непромокаема, като се маже с рициново масло в течение на няколко дни.

Връзките на обувките се запазват, ако се прекара през тях безцветен лак за нокти или течен восък от разтопена свещ - с помощта на изхабена четчица от лак за нокти или за миене на зъби.

Хора с разширени вени, тромбофлебити, кожни възпаления и алергии трябва да забравят за обувки от изкуствени материи.