Как да почистим кожени дрехи, чанти, боти и други обувки?


От време на време кожата трябва да се избърсва с глицерин, особено маншетите и яките. Яко якето или палтото са остарели и изгубили блясъка си, трябва да ги изтриете с кора от портокал. Кожените обувки се освежават с терпентин, в който се добавят няколко капки прясно мляко.

Ръкавици, якета и палта от лицева кожа се почистват с дифтинено парцалче, потопено в разбит белтък.

Белите обувки се изтриват с дунапренова гъбичка или мека четка, натопена в топъл разтвор с прах за пране, след което се измиват с вода и се подсушават добре. След като изсъхнат, се намазват с безцветна боя.

Обувките от цветна кожа се почистват със специални бои в съответния цвят.

Преди да обуете нови официални боти или друг вид обувки, трябва да ги намажете с безцветна боя и да ги лъснете с меко памучно парцалче или да ги избършете с парченце лимон и да ги лъснете.

Не бива да обувате за пръв път нови обувки в дъждовно време. Трябва да ги поносите в сухо, за да се запълнят порите на подметките - така ще пропускат по-малко.

За да не се втвърдят мокрите кожени обувки, след като изсъхнат, се намазват с вазелин, а едва след няколко часа с боя и чак тогава се лъскат.

Белите петна могат да се премахнат с оцет. Мухълът, който се появява по обувките, ако не ги изсушите добре, се отстранява с тампон, напоен с бензин. За да запазят формата си, преди да ги приберете, натъпчете ги със стари вестници. Те са незаменими и при подсушаването им. Плътно натъпканата в дамските ботуши хартия поема влагата. Кожата се разваля, ако се суши близо до източник на топлина.

За да не ви убиват твърдите фортове, натъркайте ги със свещ, влажен сапун или пък ги намокрете със спирт.

Драскотина или отлепена кожичка върху дамски обувки може лесно да се заличи. По опакото на обеленото място се нанася тънък слой лак за нокти или прозрачно лепило и одраното парченце се притиска. След няколко минути едва ли ще го различите. Драскотината може само да се намаже с прозрачно лепило.

За да удължите живота на обувките, намажете ги с топла смес от парафин (50 г) и супена лъжица ленено масло, а след това ги лъснете хубаво и с вълнено парцалче.

Кафяви обувки се чистят със смес от 3 чаени лъжички мляко и чаена лъжичка терпентин. Лачените се избърсват с памучен тампон, натопен в мляко, а след като изсъхнат се натъркват с половин глава лук. После им се придава блясък с памучно парче плат.

Ако обувките малко ви стискат, намажете ги отвътре със спирт или одеколон и ги обуйте. Потърпете малко и те ще легнат по крака ви.

Чантите от тъмна кожа ще възстановят блясъка си, ако ги избършете с тампон, натопен в лимонов сок. Утайката от кафе също им придава блясък. Завийте една-две лъжички във вълнено парцалче и с бързи движения ги забършете. Кожата ще заблести като нова.

Чантата можете да подновите и по следния начин: измийте я леко с топла сапунена вода, в която е добавен амоняк. Подсушете и я намажете с рициново масло.

Ако новите ви кожени ръкавици са тесни, завийте ги във влажна кърпа и след 2-3 часа ги сложете на ръцете си, за да доизсъхнат.


Как да почистим велур?

След продължително носене велурът започва да блести. Как да му възвърнем предишния вид? Почистването е най-ефикасно със смес от прясно мляко и сода за хляб (1 чаена лъжичка сода на чаша мляко или 1/4 чаша амоняк и 3/4 чаша вода). Лъсналите места се търкат с памучен тампон, след което се измиват с чиста вода и накрая - с оцетен разтвор (1 чаена лъжичка оцет на литър вода).

Велурените обувки се почистват с гумичка за моливи, гумена четка, суха сол, среда от хляб или със специален препарат за велур. Черните могат да се подновят и със стари ленти от пишеща машина. Мазните петна се премахват с бензин. Ако обувките се навлажнят, по тях се появяват грозни сивкави петна. Те трудно изчезват, затова е по-добре да не се носят във влажно време. Преди да ги сложите да се сушат, натъпчете ги със стари вестници и ги почистете с четка. Ако петната отново се появят, измийте ги със сапунена вода.

Изделията от изкуствен велур изискват специални грижи. Те се цапат бързо и губят хубавия си външен вид. Могат да се мият със сапунена вода (именно да се мият, а не да се перат!), като се разстелят върху масата или се закачат на закачалка.

Естественият велур се пере в топла сапунена вода. Подплатата от сакото или палтото се разпаря на подгъва и ръкавите. Пере се бързо, без дрехата да се мокри много, търка или извива. Само яката, ръкавите и силно замърсените места се търкат леко с мека гъба или четка.

Велурените ръкавици че чистят с амоняк (1 част амоняк и 4 части вода). След това ги избърсвате с памук, натопен в чиста вода или оцетен разтвор (1 чаена лъжица на литър вода).