Сезонът на ботушите


Модата започва от добре подбрани обувки - заявява "папата" на модните дизайнери
Волфганг Йооп и проектира от години свой стил, като винаги свързва облеклото с обувките. Обута в "галактически" ботуши, красавицата Джейн Фонда се появява още през 1964 г. във филма култ "Барбарела". В наши дни Джулия Робъртс прелъсти милионера с лачените си, високи над коляното ботуши (филма "Хубава жена"). В началото на 80-те години ботушите на пънкарите се приемат като символ на състоянието им в обществото. Появяваха се дамски ботуши ту с много високи токчета, ту с подметка тип "платформа". Под влияние на "гръндж" модата на сцената излязоха ежедневни ботуши, които са за различни случаи и часове на деня - на улицата или вечер на луксозно парти. Ясно е, че за стила "спортна езда" те са неделима част от общия силует и комфорт.

В столиците на модата - Париж и Милано, почти всички дизайнери комбинират официални ботуши и празнични тоалети. Нищо чудно, нищо ново под слънцето.

Ботушите били открити още през епохата на асирийците (1048 до 612 г. преди Христа). Асирийците ги обували по време на лов и война. Предпазвали ги, както и каубоите по-късно, от ухапването на змии.

В нашата географска ширина през изминалите години всички обувки с високи кончове наричали ботуши. Днес ботушите празнуват своето колосално завръщане, като не се крият под панталони или дълги фусти, а се показват в цялата си красота. Те са незаменими през зимата, за да пазят краката топли. Палитрата на моделите е пъстра и включва от малко тромавите до суперелегантните, включително и красиви боти. Новите модели на топ-обувки се завръзват с връзки, прикрепени към метални капси.