Мъжки чехли черни 10227

69.00 лв

55.00 лв

Мъжки чехли сини 10226

69.00 лв

55.00 лв

Мъжки чехли кум 10225

69.00 лв

55.00 лвОбувки или мокасини? Зависи от костюма


Решили сте да изненадате любимия с нови обувки, но не сте убедена, че ще направите правилния избор. Страхувате се дали ще изберете точния модел, дали ще улучите цвета и материята, които да му харесат. Бъдете по-смела, защото важните условия, които трябва да спазите при избора на мъжки обувки, са доста по-елементарни , отколкото при ежедневните дамски обувки. Първото е да знаете номера. За да сте по-сигурна (тъй като номерацията често се разминава с половин до един сантиметър), премерете вътрешната част на някоя стара обувка или вземете на помощ зимна стелка.

Моделът на обувките
Формата е водеща при избора на официални мъжки обувки (от редовете по-долу ще се убедите, че разнообразието от цветове, материи и допълнения към дизайна е минимално в сравнение с дамските обувки). Според традицията най-официалните мъжки обувки са леко заоблени отпред, с връзки и пришита платка при пръстите. Наричат ги "оксфордски". Тяхна разновидност са моделите с перфорация по платката, както и около шевовете в задната част на обувката. Те може да се носят с бизнес костюми. Същото важи и за изчистените модели (без платка) - т.нар. дерби.
Класическите спортни обувки се наричат мокасини и тази година отново са много актуални. Те имат няколко разновидности - с висок или нисък шев, заострени или заоблени отпред.
През последните години на мода се върнаха каубойките. Под формата на боти те са най-подходящи за есента (твърде затворени са за лятото, а гьонената им подметка ги прави непрактични за зимата). Комбинират се най-добре с дънки. Вдъхновени от каубойките, дизайнерите напоследък лансират предимно заострени обувки. Дори официалните са подчертано издължени и остри. Което е добре за високите мъже и за тези с малък крак. При останалите обаче ефектът е дори малко смешен - удължените обувки са противопоказни за пълните и за ниските, стоят като плавници на мъже с голям крак. Така че внимавайте при избора на модел.

Материята на обувките
Възможностите не са много - кожа, набук, велур или плат. Кожата е класически материал. В зависимост от обработката подхожда и на костюм, и на джинси. Обувките за официален костюм трябва да са от гладка и гланцирана кожа, за да изглеждат шик. При спортните модели кожата може да има различни гънки и трапчинки, оставени нарочно при обработката, за да се подчертае естественият произход на материала. Тази кожа е по-мека и удобна.
Набукът, велурът и платът не са за официални случаи. Набукът е предпочитан за зимните спортни обувки, а велурът и платът - за лежерните модели през лятото.

Аксесоарите за обувки
С връзки или с тока? Макар че много модни къщи предлагат и двата варианта в изоълнения за различни поводи, официалните обувки е по-добре да са с връзки. Ако костюмите на вашия мъж са по-артистични, може да му изберете и модел с катарама. Добре е обаче кожата да бъде силно гланцирана, а цветът - необичаен, например червено или лилаво.
Сред другите традиционни допълнения към ежедневните мъжки обувки, предимно към мокасините, са кожените "камбанки". От няколко сезона насам обаче те не са модерни.
Обувките с катарама, както и тези с къси връзки изглеждат оптически по-големи, особено ако са заострени отпред. Не ги избирайте, ако кавалерът ви е по-нисък или носи голям номер обувки. И обратно - ако мъжът ви е с малък крак, купете му обувки с тока.