Обувки или мокасини? Зависи от костюма


Решили сте да изненадате любимия с нови обувки, но не сте убедена, че ще направите правилния избор. Страхувате се дали ще изберете точния модел, дали ще улучите цвета и материята, които да му харесат. Бъдете по-смела, защото важните условия, които трябва да спазите при избора на мъжки обувки, са доста по-елементарни , отколкото при ежедневните дамски обувки. Първото е да знаете номера. За да сте по-сигурна (тъй като номерацията често се разминава с половин до един сантиметър), премерете вътрешната част на някоя стара обувка или вземете на помощ зимна стелка.

Моделът на обувките
Формата е водеща при избора на официални мъжки обувки (от редовете по-долу ще се убедите, че разнообразието от цветове, материи и допълнения към дизайна е минимално в сравнение с дамските обувки). Според традицията най-официалните мъжки обувки са леко заоблени отпред, с връзки и пришита платка при пръстите. Наричат ги "оксфордски". Тяхна разновидност са моделите с перфорация по платката, както и около шевовете в задната част на обувката. Те може да се носят с бизнес костюми. Същото важи и за изчистените модели (без платка) - т.нар. дерби.
Класическите спортни обувки се наричат мокасини и тази година отново са много актуални. Те имат няколко разновидности - с висок или нисък шев, заострени или заоблени отпред.
През последните години на мода се върнаха каубойките. Под формата на боти те са най-подходящи за есента (твърде затворени са за лятото, а гьонената им подметка ги прави непрактични за зимата). Комбинират се най-добре с дънки. Вдъхновени от каубойките, дизайнерите напоследък лансират предимно заострени обувки. Дори официалните са подчертано издължени и остри. Което е добре за високите мъже и за тези с малък крак. При останалите обаче ефектът е дори малко смешен - удължените обувки са противопоказни за пълните и за ниските, стоят като плавници на мъже с голям крак. Така че внимавайте при избора на модел.

Материята на обувките
Възможностите не са много - кожа, набук, велур или плат. Кожата е класически материал. В зависимост от обработката подхожда и на костюм, и на джинси. Обувките за официален костюм трябва да са от гладка и гланцирана кожа, за да изглеждат шик. При спортните модели кожата може да има различни гънки и трапчинки, оставени нарочно при обработката, за да се подчертае естественият произход на материала. Тази кожа е по-мека и удобна.
Набукът, велурът и платът не са за официални случаи. Набукът е предпочитан за зимните спортни обувки, а велурът и платът - за лежерните модели през лятото.

Аксесоарите за обувки
С връзки или с тока? Макар че много модни къщи предлагат и двата варианта в изоълнения за различни поводи, официалните обувки е по-добре да са с връзки. Ако костюмите на вашия мъж са по-артистични, може да му изберете и модел с катарама. Добре е обаче кожата да бъде силно гланцирана, а цветът - необичаен, например червено или лилаво.
Сред другите традиционни допълнения към ежедневните мъжки обувки, предимно към мокасините, са кожените "камбанки". От няколко сезона насам обаче те не са модерни.
Обувките с катарама, както и тези с къси връзки изглеждат оптически по-големи, особено ако са заострени отпред. Не ги избирайте, ако кавалерът ви е по-нисък или носи голям номер обувки. И обратно - ако мъжът ви е с малък крак, купете му обувки с тока.