Как да направим своите дамски обувки лъскави до блясък?


За да сте винаги елегантна, а и да се чувствате комфортно, трябва да полагате повече грижи за обувките си. Свалените обувки почиствайте, защото калта и прахът похабяват кожата и развалят вида им. След като ги почистите, в тези от тях, които не носите постоянно, поставете тъй наречените опъвалки, които са с номера на обувките или просто ги запълнете с намачкан вестник. Това ще ги предпази от свиване. Замърсените и миришещи на пот обувки избършете отвътре с кърпа, напоена с разтвор от калиев перманганат.

Съхранявайте обувките в долап, на етажерка, покрита със завеса или в сандък, за да не се прашат.

Крайно нехигиенично и неестетично е да се събуват обувките и оставят под леглото. Всеки член от семейството трябва да притежава домашни пантофи. Обувките, с които се ходи навън, се събуват във входните помещения. Те се почистват при събуването, а не когато ни потрябват, и то вечер, а не сутрин, преди тръгване на работа.

Във всяко домакинство трябва да има пособия за чистене на обувки. Много удобно е столчето-сандъче с капак за съхраняване на четки, бои, гъби, кърпи и дървено ножче за чистене. То обикновено стои в антрето и служи и за сядане при обуване и събуване. Четките за обувки (отделно за тъмни и светли) се почистват с амонячен разтвор.

Кожени обувки
Бели, бежови, светлосиви, а и кафяви официални обувки от кожа се мият с прясно мляко. Най-напред избърсваме праха, после търкаме с кърпа, потопена в прясно мляко и накрая подсушаваме с чиста кърпа и лъскаме. Млякото подхранва кожата и обувките може да не се мажат с други кремове. Те ще станат меки и ще блестят, ако ги намажете с боя вечерта, а ги лъснете сутринта. Чудесен гланц се получава, ако чисти ги натрием равномерно и внимателно с препарат за измиване на прозорци или политура за мебели.

Мокрите ежедневни обувки, боти или ботуши изчистете и не слагайте в близост до нагревателен уред, за да ги изсушите, а ги напълнете със суха топла хартия. След като изсъхнат, ги изчеткайте и намажете обилно с крем. Боята и кремът се нанасят на тънък пласт и се размазват хубаво. Ако са засъхнали, прибавете малко боров или минерален терпентин.

Петна от мухъл се премахват, като намазвате кожата с някаква мазнина, изтриваме и после намазваме със смес от равни части оцет, петрол и вода. След десет минути излъскваме с вълнен парцал.

Петна от мухъл по светли обувки могат да се премахнат чрез почистване с лимонов сок или сок от кромид лук.

Бели кожени обувки се почистват много сполучливо, като се натрият със сърцевината на суров картоф или с памуче, натопено в спирт за горене и леко изстискано.

Втвърдена кожа на обувки омеква, като:
1. Намокряме добре обувките в хладка вода и изтриваме със суха кърпа. Поставяме ги на калъп или ги натъпкваме със смачкани вестници или сухи парцали така, че кожата да се опъне. Престояват така една нощ и после лъскаме с боя.
2. Намазваме с парцал, натопен в рициново масло.
Белите петна по обувките ще почистите, като ги измиете хубаво с вода, след това напълните с вестници, без да ги натъпквате много и ги оставите далеч от източника на топлина. Напълно изсъхналите обувки намажете с вазелин. Нанесете го с мека кърпа, по-обилно там, където са петната.
Ефикасно средство за почистване на обувки от тъмна кожа е банановата кора. Сгънете парче от кората от вътрешната страна и изтрийте повърхността, която желаете да изчистите. Избършете с мека кърпа и намажете с крем.
Кожата на старите обувки може да се освежи, като се почисти с помощта на парцал, натопен в терпентин, в който прибавяте 4-5 капки мляко. След почистване намазвате с боя и излъсквате с вълнен парцал. Същият ефект ще има , ако ги лъснете с настъргана кора от лимон.


Велурени обувки
Велурените обувки почистваме от прах с остра четка (по-добре метална). Петната отстраняваме с гласпапир, с твърда кора хляб или измиваме с бензин. После посипваме с прах, отговарящ на цвета на кожата. Не лош ефект има и почистването им с перилен препарат, след което ги попиваме с вестникарска хартия и оставяме да изсъхнат. накрая изчеткваме с твърда четка.
Бели велурени обувки и мазни петна се почистват с обикновена канцеларска гума.


Лачените обувки се чистят с прясно мляко, избърсват се със суха кърпа, след което се трият с разрязана глава лук и се лъскат с мека кърпа. От време на време се мажат със зехтин, вазелин, глицерин или рициново масло и се изтъркват с фланелена кърпа. Лачените обувки трябва да се почистят от прах след всяко обуване. Преди да ги обуете, поръсете ходилата с талк или пудра. При ниски температури не се носят, защото лакът се напуква.

Обувки от изкуствена кожа без косъм се почистват с гъба, сапун и вода. Петна от дъжд или сняг по обувки (боти, ботуши) от изкуствена кожа се отстраняват, като след почистването им натрием с памучно парцалче, натопено в газ.

Обувки от плат се четкат с четка за дрехи, перат със сапунена вода с малко амоняк, а може и с течен препарат за почистване на килими.

Гумени обувки се мият отвън и отвътре.

Спортни обувки - Чистят се от прах и кал редовно. Държат се напълнени със смачкани вестници или на опъвало. Мажат се с мас или рициново масло, докато кожата поеме.

Подметките от гьон на обувките стават по-здрави, ако се натопят за една нощ в олио. За да не се плъзгат обувките с гьон при заледени места, достатъчно е да изтъркаме леко подметката с гласпапир. Подметките стават непромокаеми, когато се мажат от време на време с една от следните смеси:
1. Топло ленено масло
2. Смес от 10 части парафин, 10 части ленено масло и 2 части терпентиново масло
3. Смес от 2 части талк, 1 част стеарин и 1 част парафин, които се стопяват заедно.

Кожата на обувките става непромокаема, като се маже с рициново масло в течение на няколко дни.

Връзките на обувките се запазват, ако се прекара през тях безцветен лак за нокти или течен восък от разтопена свещ - с помощта на изхабена четчица от лак за нокти или за миене на зъби.

Хора с разширени вени, тромбофлебити, кожни възпаления и алергии трябва да забравят за обувки от изкуствени материи.