Съвети за мокри обувки и други неволи в студа


* Мокри обувки се сушат по-лесно, ако има достъп на въздух до подметките. Избягвайте да ги сушите близо до печка или радиатор.

* Много мокри обувки се изсушават по-добре, ако са напълнени с овес. Той поглъща влагата от тях и при набъбването опъва кожата,
което запазва формата им. След като изсъхне, овесът може да се използва многократно.

* При сушене напълнете обувките и с намачкан вестник, който също поема влагата от тях. Обувките поставяйте полегнали настрани, а не на подметките.

* Мокрите обувки е най-добре да поставите "на калъп" да съхнат, но далече от източник на топлина. "Калъпа" направете, като напълните стари чорапи със смачкани вестници, но не поставяйте много, защото мократа кожа лесно се разтяга и деформира. Използвайте "калъпа" и когато прибирате обувките в края на сезона. Освен вестници в него сложете и малко семена от лавандула, които ще придадат на обувките приятна миризма и ще запазят кожата от молци.

* Петната, които се появяват при сняг и киша, могат да се отстранят със сок от кромид лук. Разполовете една глава лук и с отрязаната повърхност натъркайте неприятно побелелите места.

* Белите петна от сол по обувките и ботушите можете да почистите и като ги изтъркате добре с парче, напоено с 10-процентов оцетен разтвор.

* За да станат подметките непромокаеми, ги намажете (също и лицевата кожа около шевовете) с ленено или рициново масло. Друго изпитано средство е смес от равни части жълт восък и лой.

* Добри резултати за "импрегниране" и непропускане на влага дава и намазването им, след добро изсушаване, с кокоша (птича) мазнина.

* Обувките за спорт (като мъжки боти), туризъм, ски се намазват със специална смазка. Така те стават непромокаеми и се предотвратява размекването и деформирането на кожата.